Mobitel: 040 529 850
E-mail: apolonija@soliris.si

Kaj je MNRI® integracja refleksov?  

MNRI® integracija refleksov je preprosta in neinvazivna gibalna terapija, ki vzpostavlja dobro delovanje naravnih refleksnih odzivov telesa. Šele kadar refleksi delujejo hitro, natančno, pravilno in brez zavestnega nadzora in napora = avtomatično, lahko tudi polno zavestno delujemo: smo v stanju sproščene pozornosti in učinkovitega delovanja. Z lahkoto naredimo, kar smo si zamislili, saj nas telo avtomatično uboga. Oči npr. same od sebe vedo, kako naj gledajo, da bomo videli. Roka sama zna izvesti gib, ki smo si ga zamislili, podobno hrbtenica, noge, vrat ali glava.

Tu najdete resnične zgodbe o napredku 9 otrok z učnimi težavami po izvajanju MNRI protokolov.

Z refleksi je podobno kot z zdravjem: dokler smo zdravi, se ne zavedamo, kaj imamo! Čudimo se tistim, ki tarnajo, da nečesa ne zmorejo, saj mi to naredimo z lahkoto in ne da bi pomislili. Kakšen blagoslov sta npr. dobra pozornost ali spomin, se podobno zavemo šele, ko ju nimamo več. Naj navedem vsakdanji primer refleksnega delovanja.

Opis refleksa podpore rok
Hodimo in se spotaknemo. Izgubimo ravnotežje in začnemo padati naprej. Če ta refleks dobro deluje, telo samo opazi (= pozornost: predvsem z ravnotežnim organom, očmi in rokami) spremembo položaja telesa in se ustrezno odzove. Ustrezen odziv je avtomatičen izteg rok predse, dlani so dvignjene in s palci rahlo obrnjene prosti sredini, prsti skupaj. Tako se ujamemo na spodnji del dlani in zaščitimo trup in glavo. Odziv je hipen in nezaveden.
Primer slabega refleksnega odziva je npr. izteg rok navzgor in ne predse. V tem primeru pademo na trebuh ali obraz. Zadnja leta osebje na travmatologiji poroča o pogostejših tovrstnih poškodbah, ker vse več otrok 'ne zna varno pasti'. Ali pa se npr. ena roka iztegne, druga pa počasneje. Tudi tak odziv poveča možnost za poškodbe. Če roke sicer iztegnemo predse, dlani pa namesto navznoter obrnemo navzven, je padec veliko slabše vzmeten. Vsi trije odzivi govorijo o tem, da telo ne zna varno pasti, starši pa rečejo, da je otrok 'neroden'.

Pri padcu je potrebna zaščita, za katero poskrbi dobro delujoči refleks podpore rok. Čeprav sta preživetje in zaščita življenjsko pomembni, to ni edini namen refleksnega delovanja. Refleksni odzivi so ključnega pomena za razvoj na telesnem, čustvenem in kognitivnem področju.

Obvestilo o piškotkih

Soliris.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.